antradienis, lapkričio 19, 2013

Viskas apie turkus

Kadangi Algina pradėjo taip pat kelionę į Barseloną, tai pasistengsiu netrukdyti aprašant įspūdžius Turkijoje.
Šiame įraše pasistengsiu sudėti susidariusią savo nuomonę apie turkus ir gyvenimą Turkijoje, turint galvoje, kad įspūdžiai kaupiami ne Stambule ar kurortuose kur apstu poilsiautojų, bet mieste (Čorlu), kuris labiau kvėpuoja pramone ir turi 350 000 gyventojų.




1. Turkai turi neapsakomo skonio virtuvę. Maistas čia toks skanus, kad galima persivalgyti kiekvieną dieną. Pagrindiniai patiekalai iš mėsos. Beveik nė vienas patiekalas nevalgomas be jogurto. Populiariausias gerimas Ayron arba lietuviškai kažkas panašaus į pasukas tik pridėjus druskos. Teko paragauti dar vieną įdomų dalyką - fermentuotas morkų sultis. Toks aštrokas gėrimas, šiek tiek primena vyną maišytą su actu. Marinuotų agurkėlių skystimo mėgėjai supras kam idealiausia būtų panaudot šį gėrimą :) Vegetarams maisto susirasti sudėtingiau, bet įmanoma.
2. Moterys turkės labai simpatiškos. Didžioji dalis rengiasi kaip europietės, dažosi su saiku ;) Yra ir apsimuturiavusių galvas damų, t.y. besirengiančių tradiciškai turkiškai.
3. Daugiau nei pusė sutiktų vyrų vaikšto su kostiumais. Atrodo labai elegantiškai. Netgi seniukai parke sėdi ant suolelių su kostiumais. Baruose aptarnauja beveik tik vyrai, kirpyklose dirba irgi beveik tik vyrai. Susitikę draugus vyrai bučiuojasi (žinoma draugiškai suglausdami žandus). Beje gana nemažai turkų vaikšto su blondinėmis, vadinasi atvykėlėmis iš kitų kraštų.
4. Sekmadienį bevaikštant po miesto centrą teko pataikyti "ant mišių" kurias garsiai skelbia per iškabintus garsiakalbius lauke. Prie mečetės susirenka daug žmonių, prieš pamaldas specialiame pastate viešai prausiasi - plauna rankas, kojas ir tada eina melstis. Meldžiasi beje tik vyrai, moterys neįleidžiamos.
5. Gatvėse lengvas chaosas. Pėstysis čia turi labai atsakingai rūpintis savimi eidamas per gatvę, kadangi vairuotojai turbūt labiau saugo bėgančius per gatvę šunis nei žmones. Garsinis signalas čia būtinas atributas, jautriems vairuotojams vairuoti nepatartina ;)
6. Daug benamių tačiau čipuotų šunų, lakstančių iš vienos vietos į kitą, gulinčių saulėje, senų, sužeistų ir pan. Ir visi jie dideli. Gamyklos teritorijoje jie išviliojami ne gąsdinant, bet duodant maistą už teritorijos ribų. Toks įspūdis, kad jie čia šventi padarai.
7. Labai mažai angliškai kalbančių. Daug kur sunku susikalbėti, padeda tik gestų kalba. Ačiū dievui, turkai labai paslaugūs, stengiasi, kad svečias liktų patenkintas.
8. Aplinka nelabai tvarkoma. Toks įspūdis, kad miestas visada gyvena statybų aikštelėje. Daug pastatytų, bet pustuščių namų, užmiestyje taip pat tušti laukai. Medžių vienetai, apie miškus net nekalbu, žodžiu plynas laukas.
9. Parduotuvėse yra visko, tik kiekvienas pirkėjas prie įėjimo yra tikrinamas metalo detektoriumi panašiai kaip oro uoste - matyt terorizmo baimė.

Keletą vaizdų kaip visada rasite žemiau.









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą